fbpx
Color of the year 2019 Living Coral.
Elin Nyman

Elin Nyman

Trender 2019

För mig personligen handlar förvandlingen i januari oftast om allt från nya plagg i garderoben till nya färger i hemmet, men också nya tekniker och uttryck på jobbfronten. Här kommer en lista på de tre (enligt min mening) fräschaste trenderna inom grafisk design för 2019:

Januari är alltid en härlig tid! När ett nytt år precis har sett dagens ljus känns allting möjligt och man ser på världen med fräscha ögon. Det som var trendigt i fjol känns plötsligt dammigt och man är ivrig att ta in nya intryck.

För mig personligen handlar förvandlingen i januari oftast om allt från nya plagg i garderoben till nya färger i hemmet, men också nya tekniker och uttryck på jobbfronten.

Varje år väljer färgjätten Pantone ut ”årets färg”, som enligt dem kommer att dominera hela året. I år är den utvalda färgen ”Living Coral”.

Foto Adobe Stock. ”Color of the year 2019 Living Coral.” 
An animating and life-affirming coral hue with a golden undertone that energizes and enlivens with a softer edge. (pantone.com)

Här kommer en lista på de tre (enligt min mening) fräschaste trenderna inom grafisk design för 2019:

1. Öppen komposition.

Grids and guides i all ära, men nu är det dags att låta designen flöda fritt. Bokstavligen.

Här har man tvärt emot gamla regler låtit texten sväva över kanten på bilder och färgblock.

Det är en fin linje mellan att bryta design-regler för att skapa nånting nytt och innovativt – och att skapa totalt kaos. Under 2019 kommer vi förmodligen att få se båda varianterna.

”Phoenix – the Creative Studio” ger ett riktigt stilprov på ”breaking the grid”.

2. Illustrationer

’Vi såg illustrationerna smyga in hos många företag redan under 2018, men i år kommer illustrationen att vara ett ”must have” för alla medvetna brand. Det fina med illustrationen är också att den inte går att kopiera – du kan låna färgskala eller välja samma stockphotos som ett annat brand, men illustrationer är alltid unika och gör att du står ut från mängden.

Mailchimps nya look är full av handritade illustrationer

3. Genuina Stockphotos

Jag vet att jag precis tjatade om illustrationer, men faktum är att vi måste prata om s.k. Stockphotos. (För er som inte vet vad ”Stockphotos” är så är det alltså benämningen på bilder som man kan hämta från en bildbank – antingen gratis eller mot en avgift. Poängen är i alla fall att de inte är tagna enkom för projektet.) De flesta av oss har nu lärt oss att genomskåda företagen som använder ”stageade” bilder med stela människor som ska illustrera en eller annan branch/händelse/arbetsuppgift.

Ett skräckexempel på ”Vi sitter här och jobbar med viktiga siffror och kommer överrens!”

I år kommer det därför att krävas mer av den som väljer ut bilderna. I år vill vi se ”genuina” bilder. Helst ska de se ut som att de hade platsat på ditt personliga instagram konto.

Den här damen prydde julkorten som en av mina kunder skickade ut i år. 2019 vill vi förmedla mjuka värden, t.ex med hjälp av en bild som kunde vara tagen hemma i vardagsrummet. (Företaget i fråga håller på med grön el.)

Som vanligt hoppas jag även på nån riktig överraskning under året. Vad tror du att kommer bli de största trenderna 2019?

Share this post

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email