mickes söta
Elin Nyman

Elin Nyman

5 tips för proffsig layout!

Vad är nyckeln till en riktigt bra trycksak? Även om jag tycker att det är superkul att få skapa snygga hemsidor så är det något speciellt med en riktigt snygg tidning, bok eller broschyr. Här kommer några tips för dig som vill lyckas med layouten!

Nu tycker jag att vi ska ägna en stund åt en av mina största hjärtesaker som grafisk designer: nämligen trycksaken! ”Trycksak” är egentligen ett samlingsnamn för broschyrer, tidningar, böcker, årsberättelser, flyers, handouts mm mm. Allt som är tryckt helt enkelt! Och även om jag tycker att det är superkul att få skapa snygga hemsidor så är det något speciellt med en riktigt snygg tidning, bok eller broschyr. (Kanske har min obsession något att göra med att jag är en riktig boknörd, who knows) Det finns så många olika delar som sätter tonen för den tryckta produkten, inte minst vilket papper man väljer att använda.

Så vad är då nyckeln till en riktigt bra trycksak? Här kommer några korta, enkla tips för dig som vill lyckas!

  1. Typografi! Vi måste förstås nämna själva texten när vi pratar om trycksaker och här pratar vi då förstås om hur den ser ut. När jag studerade hade vi en lärare som var väldigt förtjust i typografi. och ska jag vara ärlig tyckte jag att hans fascination för bokstäver var ganska överdriven. Idag har jag full förståelse för hans suckande när de otacksamma eleverna igen valde ett oläsbart typsnitt för brödtexten. Mitt tips för dig som jobbar med trycksaker är därför – Läs på! Studera typsnitten i sömmarna! Det finns få saker som är roligare än att understryka orden i en text med rätt typsnitt. Och det behöver faktiskt inte betyda att man måste välja ett ”skrikigt” typsnitt för det. Med små variationer säger man mycket. Och en riktig klassiker är alltid en riktig klassiker.
  • Välj papper med omsorg. Ja, det här nämnde jag redan, men det är faktiskt värt att nämna igen. Det har ingen betydelse hur snygg layout du gör om du väljer ett billigt papper. Pappret kan antingen lyfta eller sänka hela produkten. Själv föredrar jag just nu obestruket, ganska tjockt, gärna naturvitt papper. Obestruket är dock inte alltid rätt, och det kan dessutom vara knepigt trycktekniskt om du valt att ha med stora färgfält i layouten. Fråga på tryckeriet vad de rekommenderar – där är dom proffs!
  • Grids! Skapa ordning och reda genom att använda dig av stödlinjer och dela upp sidan i sektioner. Det finns få saker som är jobbigare att läsa än en stökig layout!
  • Använd bra bilder. Det finns inte en grafiker i världen som kan göra en snygg layout om du ger dem dåliga bilder att jobba med. Just sayin.
  • Break the rules. Man måste kunna reglerna för att få bryta dem, men sen är det liksom fritt fram. Placera bilden utanför griden om du känner för det. Eller välj ett knasigt typsnitt. (Så länge du bara håller dig borta från Comic sans.)

Share this post