Grafisk design farg
Elin Nyman

Elin Nyman

Några tankar om färg!

Hur ska man tänka kring färgval? Färgen en stor betydelse när det kommer till hur vi uppfattas. Och ja – såklart behöver vi även här tänka till ordentligt när det kommer till den visuella brandingen.

Det har varit mycket tal om färg i min omgivning den senaste tiden! Kanske härrör det sig till inlägget jag skrev i ett tidigare skede om färgjätten Pantone som varje år väljer ut ”årets färg”. I år är det då färgen Living Coral som man förutspår att kommer synas i allt ifrån heminredning till mode. Här kommer du till inlägget om årets trender! Jag tycker personligen att Pantone ibland har gissat lite ”snett” – och att vi inte alltid har sett så mycket av årets färg varken inom inredning, mode eller grafisk design. (Fjolårets lila färg var ett riktigt skräckexempel – blä!)

Nåja, nog sagt om trender, för det är ju inte alltid vi VILL vara supertrendiga i våra färgval. Trendigast idag betyder ju oftast – tjaaa, ute imorgon. Speciellt inom grafisk design väljer man ofta att basera sina färgval på andra parametrar. Logodesign och grafiska profiler bör ju hålla i många år framåt, och inte bara till nästa säsong. Oavsett hur vi väljer har dock färgen en stor betydelse när det kommer till hur vi uppfattas. Och ja – såklart behöver vi även här tänka till ordentligt när det kommer till den visuella brandingen.

Vad säger då färgerna? Man säger man t.ex. att färgen blå uppfattas som lugn, affärsmässig och pålitlig, medan rött är passionens färg som även pockar på betraktarens uppmärksamhet. (Röda realappar – hallå!) Gul och orange stimulerar aptiten medan blått har motsatt effekt. Förmodligen har i alla fall en del av de här associationerna rötter som sträcker sig ända till när människan letade efter föda bland växter i naturen. Andra är nyare och har ett lite mer svårdefinierat ursprung. Hur vi uppfattar färg och form är också starkt kopplat till vår kultur. Vi gör därför ofta samma associationer som de som tillhör samma kultur, eller som kommer från samma område.

Vill du läsa mera om färg och symbolik kan du göra det t.ex. här eller här.

Jag ska erkänna en sak med en gång: Det ligger sällan något medvetet tankearbete bakom när jag gör färgval. Snarare jobbar jag med intiution och fingertoppskänsla. Egentligen sitter vi ju alla på facit – det är bara att känna efter! Nu är jag nyfiken på hur DU gör. Är det trenden som avgör dina färgval? Går du på feelis, eller funderar du på vad färgen sänder för signaler?

Share this post