fbpx

Hur bygger jag en bättre portfolio?

4 tips för grafiska designers som vill öka sin konkurrenskraft.

En av de saker jag önskar att jag visste när jag studerade till grafisk designer var att du blir bedömd för allt du släpper ifrån dig. Allt. För någon kan den där annonsen du gjorde ”in a hurry” vara den enda kontakten med ditt brand. Och för en kund, kan det tyvärr också vara det enda de beställer av dig. Att visa kunderna respekt och att alltid sträva till att leverera det bästa, är därför den viktigaste grundregeln för mig.

När det kommer till grafikerns portfolio, gäller samma regel. Bara att nu har du dessutom möjlighet att välja ut det bästa av det bästa. Hur skapar du då en internationellt gångbar portfolio, där du visar upp dina fantastiska designer-skills, samtidigt som du visar både bredd och specialkunnande?

Här kommer några tips för en bättre portfolio för dig som grafisk designer:

1. Välj ut de bästa designprojekten.

Välj ut de bästa designprojekten, och verkligen bara dina bästa projekt, till din portfolio. Det här nämndes redan i början av texten, men är den första punkten av en orsak. Om du vill att din portfolio ska hålla en hög nivå, behöver också alla dina projekt hålla en hög nivå. Har du inte så många projekt att välja mellan? Ingen fara, alla vet att en grafiker i början i sin karriär inte ännu har så många projekt att välja bland.

2. Gör presentationen med omsorg.

Oavsett om du vill presentera din portfolio online på en webbsida eller i en pdf som du kan skicka ut tillsammans med din CV, är layouten av portfolion lika viktig som innehållet. Bemöda dig om att layouta den snyggt, överskådligt och på ett sätt som ger projekten möjlighet att prata för sig själva. Se till att tekniken funkar på hemsidan och om du gör en digital pdf, se då till att den är tillräckligt ”liten” så att du inte fyller upp minnet i mottagarens inkorg.

3. Beskriv processen.

Berätta lite om dina projekt. Vad önskade kunden? Vad använde du som inspiration? Om du har uppdaterat ett gammalt material är det alltid intressant att se före/efter bilder på materialet. Det visar också på hur du som grafiker kan ta emot instruktioner och använda din kreativitet för att ta fram nya idéer.

4. Våga vara personlig.

”Be yourself, everybody else is already taken.” – Det är en sådan klyscha, men att låta sin personlighet lysa igenom i portfolion är det bästa säljtipset du kan få. När din unika stil får lysa igenom, är det också de som gillar din stil som vill anlita dig. Allt blir enklare, alla vinner. Det som gör dig unik är också det som skiljer dig från alla andra grafiker här i världen. Let it show!

Vill du lära dig hur du bygger en snyggare online portfolio med WordPress och Elementor?

Här kan du läsa mer om onlinekursen i webbdesign:

Elin Nyman

Elin Nyman

Grafisk designer och kreativ entreprenör.
Building better brands since 2013.